در کشورهای پیشرفته نیز یکی از چالش های بزرگ جامعه و کشاورزان کاهش منابع آبی است، که این مسئله می تواند خسارات جبران ناپذیری به دولت ها و مردم جامعه وارد کند. در ایالات متحده، کشاورزان از روشهای آبیاری مختلفی برای تامین آب مورد نیاز محصولات خود استفاده میکنند. روشهای آبیاری سنتی، مانند آبیاری سطحی و آبیاری بارانی، در دهههای گذشته به طور گسترده در آمریکا مورد استفاده قرار گرفتهاند. با این حال، این روشها میتوانند در مصرف آب بسیار پرهزینه باشند و همچنین میتوانند باعث فرسایش خاک و آلودگی منابع آب شوند.
کشاورزی سنتی نیز خود هرچه بیشتر باعث صعودی شدن بحران می شود اما چرا این اتفاق می افتد؟
عیب های آبیاری سنتی چیست؟
آلودگی منابع آب : در آبیاری سنتی، برای حرکت آب از سمت منابع طبیعی معمولاً از سیستمهای آبیاری باز استفاده میشود. این منجر به آلودگی منابع آب و رودخانهها توسط مواد شیمیایی، کودها و آبهای زائد از مزارع میشود.
تلفات و هدر آب : در روش ابیاری سنتی، بخشی از آب از طریق تبخیر و تصاعد در مسیر رسیدن به مزارع از دست میرود. همچنین، برخی از آب ها به ریشهها نمیرسند و در مناطقی که خاک لازم ندارند آبیاری میشود و باعث خفگی گیاهان و خاک و همچنین هدر رفت آب میشود و تمام این ها در نهایت به تلفات آب بیشتری منجر میشود.
نامتعادلی رطوبت خاک: معمولاً زمان و مقدار آبیاری به صورت ثابت و بدون توجه به نیاز واقعی گیاهان تنظیم میشود. این میتواند منجر به نامتعادلی رطوبت خاک شود و باعث رشد نامتناسب گیاهان و حتی بروز بیماریها شود از طرفی اب زیادی هدر خواهد رفت بدون آن که تاثیر مثبتی بگذارد.
همین مشکلات باعث شده است که کشاورزان به استراتژی های خاص و استفاده از روش های نوین روی بیاوردند.
اما استراتژی های آمریکا و جهان چیست؟
جهان در تلاش است که کشاورزی نوین را در تمامی کشور ها گسترش دهد و آغاز کشاورزی نوین در آمریکا نیز تا به امروز تا حد زیادی موفقیت آمیز بوده است.
اما این استراتژی ها و روش های جدید آبیاری در جهان چیست؟
اصلاح الگوی کشت : برخی کشاورزان، به جای کشت محصولاتی که بسیار در هنگام آبیاری، پر مصرف هستند، به سمت کشت محصولاتی که کم مصرف تر هستند، مثل گندم و جو حرکت میکنند.
استفاده از سیستم های آبیاری نوین : تکنولوژی های جدیدی مانند آبیاری قطره ای و شستشوی زیر سطحی، تجهیزات ابیاری مدرن به کشاورزان کمک میکنند تا در بحران کمبود آب به صورت بهینه تر مصرف کنند و ضایعات را تا حدودی کاهش دهند.
استفاده از تکنولوژیهای حفاظت از خاک : یکی دیگر از راهکارهایی که کشاورزان در آمریکا برای کاهش مصرف آب در هنگام کشت استفاده میکنند، استفاده از تکنولوژی های حفاظت از خاک است که باعث کاهش تبخیر و تعرق آب شده، بنابراین مصرف آب را تا حدودی کاهش می دهد.
استراتژی های جدید ابیاری در آمریکا
در آمریکا، برای بهرهبرداری بهینه از منابع آب و حفظ پایداری محیط و خاک، استراتژیهای جدیدی برای آبیاری، در حال توسعه و حتی استفاده قرار داده شده است. برخی از این استراتژیها را در زیر آورده ایم:
مدیریت صحیح منابع آب : این استراتژی شامل برنامهریزی و مدیریت دقیق منابع آب در سطح حوضه آبریز است. از طریق استفاده از اطلاعات هیدرولوژیکی، تحلیل اقتصادی و استفاده بهینه از سیستمهای ذخیرهسازی آب، تلاش میشود تا منابع آب بهینهسازی شده و هدررفت آب به حداقل رسد.
اصلاح روشهای آبیاری قدیمی : استراتژی دیگری که در آمریکا به کار گرفته شده، بهبود و بهینهسازی روشهای آبیاری است که در حال حاضر انجام میشود. این شامل انجام تحقیقات برای بهبود کارایی روشهای قدیمی مانند سیستمهای ابیاری شیاری و سنتی است. با بهرهبرداری از تکنولوژیهای جدید، مثل سیستمهای هوشمند و استفاده از سنسورها و تجهیزات کشاورزی مدرن، می توان میزان هدررفت آب را کاهش داد و بهرهوری نیز افزایش یابد.
استفاده از آب های بازیافتی و آب شور : به دلیل کاهش فشار بر منابع آب شیرین، استراتژی استفاده از آب بازیافتی و آب شور در برخی مناطق امریکا اجرا میشود. آب پس از استفاده در خانهها، شهرها و صنعت مناطق، تصفیه و به صورت دوباره برای کشاورزی استفاده میشود همچنین تمامی مزارع کشاورزی برای بهبود کیفیت آب دوباره استفاده شده از انواع فیلترهای کشاورزی در ایستگاه فیلتراسیون خود استفاده می کنند. همچنین، بهرهبرداری از تکنولوژیهای تصفیه آب شور میتواند امکان استفاده از منابع آب شور را نیز فراهم کند.
استفاده از سیستمهای هوشمند و نرمافزارهای تحلیل به روز : با توجه به پیشرفت تکنولوژی و وجود اینترنت، سیستمهای هوشمند و نرمافزارهای تحلیل داده در حوزه آبیاری بسیار رواج یافتهاند. این سیستمها از طریق استفاده از سنسورها و دادهها، نیاز آبی گیاهان را تا حدی منظم پیشبینی و میزان آب مصرفی را به طور دقیق تنظیم میکنند. این استراتژی به کشاورزان این امکان را میدهد تا به طور هوشمند و بهینه آب را مدیریت کنند و از هدر رفت آب جلوگیری کنند.
این استراتژیها تنها تعداد کمی از مثالهای ابیاری جدید در آمریکا هستند و تحقیقات و توسعه در حوزه بهینهسازی استفاده از آب همچنان در حال ادامه است و تحقیقات هنوز یه صورت گسترده انجام می شود.
در واقع دانمشندان در حوزه کشاورزی در آمریکا در حال حاضر در حال آزمایش و توسعه روشهای آبیاری جدید هستند تا بتوانند نیازهای آبی محصولات خود را با توجه به کمبود آب در سراسر جهان، به طور موثرتری تامین کنند. هدف این است که با استفاده از روشهای آبیاری جدید، بتوان مصرف آب در کشاورزی را کنترل کرد و در نتیجه کاهش داد و در عین حال، بهرهوری محصولات را نیز افزایش داد و سوداوری نیز زیادتر شود.
روش های جدید ابیاری در آمریکا
در امریکا، برای بهرهبرداری بهینه از منابع آب و کاهش هدررفت آب، از روشهای جدیدی برای ابیاری استفاده میشود. در ادامه به برخی از این روشها اشاره خواهم کرد:
استفاده از ابیاری هوشمند : با استفاده از فناوریهای جدید و اینترنت (IoT)، سیستمهای ابیاری هوشمند بسیار دقیقی طراحی شدهاند. این سیستمها با استفاده از سنسورها، دادهها و اطلاعات خاک، میزان نیاز گیاهان به آب را تشخیص میدهند و میزان آب ارسالی را به طور خودکار برای آبیاری به موقع گیاهان تنظیم میکنند. این روش میتواند به مدیریت بهتر منابع آب کمک کند و از هدررفت آب جلوگیری نماید.
ابیاری قطرهای: این روش با استفاده از لولهها یا لولههای میکرو، آب را به صورت نازل در نزدیکی ریشههای گیاهان پخش میکند. این روش میزان آب مصرفی را به طور قابل توجهی کم میکند و به کشاورزان این کمک را می کند تا به طور دقیق آب را برای هر نقطه از مزرعه تامین کنند.
آبیاری زیرسطحی: در این روش آب به زیر سطح خاک تزریق می شود تا مستقیماً به ریشه گیاه برسد و آن را تغذیه کند. این روش به کاهش اتلاف آب در اثر تبخیر و تعرق از برگ ها کمک می کند و باعث بهره وری بیشتر آب می شود.
آبیاری تراکتور خودکار: فناوری های خودکار مانند سیستم های آبیاری تراکتور مبتنی بر GPS، میزان آب مصرفی را تا حدود قابل توجهی بهبود می بخشند. این سیستم ها می توانند به طور دقیق آب را به مناطق خاصی از مزرعه برسانند و از هدر رفتن آب هنگام آبیاری جلوگیری کنند.
استفاده از آب بازیافتی: در برخی مناطق از آب بازیافتی استفاده می شود. پس از استفاده در منازل، شهرها یا مناطق صنعتی مانند کارخانه ها، آب آبیاری از طریق سیستم های تصفیه بازیافت می شود و مجدداً در کشاورزی استفاده می شود. همچنینی با استفاده از تکنولوژی توانایی استفاده از منابع شور همانطور که ذکر شد به وجود آمده است.
کشت تراشهای: در روش کشت تراشه ای، بذرها با فواصل مناسب در تراشههای کوچک کاشته میشوند که زمین را بهینه میکند و همچنین به کاهش هدررفت آب کمک شایانی می کنند.
فواید آبیاری هوشمند چیست؟
کاهش هزینه ها : استفاده از سیستم های ابیاری هوشمند باعث کاهش هزینه های مربوط به مصرف آب، انرژی و غیره شده همچنین با دقت بالای آن ها زمان تعمیر و تعویض دقیق تجهیزات مانند لوله پلی اتلین، فیلتر آب کشاورزی مشخص است.
کاهش مصرف آب : مشخص کردن زمان دقیق آبیاری و همچنین مشخص کردن مقدار تقریبا دقیق آب مورد نیاز گیاهان از مصرف بیش از حد آب در صنعت کشاورزی جلوگیری می کند.
کاهش آلودگی : با کاهش هدر رفت آب و کود همچنین کنترل میزن کود مورد استفاده در طبیعت، محیط زیست آلوده نخواهد شد.
بهبود سلامت گیاهان: این اتفاق به این دلیل است که سیستمهای آبیاری هوشمند میتواند آب را به طور منظم و به مقدار کافی بین گیاهان توزیع کند، که به رشد و شکوفایی گیاهان کمک میکند.
با این حال، استراتژی های جدید ابیاری در آمریکا مانند تمام استراتژی های دیگر دارای برخی معایب نیز هستند، از جمله:
هزینه اولیه: هزینه اولیه نصب و اجرای این استراتژی ها می تواند بسیار بالا باشد و تمام کشاورزان از این سرمایه برخوردار نباشند.
نیاز به نگهداری: تجهیزات مورد نیاز در این استراتژی ها به نگهداری و مراقبت بیشتری نسبت به تجهیزات آبیاری سنتی نیاز دارند.
https://bazroxin.com/blog/method-of-irrigation#article-content